Αρχική

Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος που σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά κυρίαρχα με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Θεωρείται νόσος της ευμάρειας και η επίπτωση της αυξάνει με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες. Η παχυσαρκία, ορίζεται ως υπερβάλλον βάρος κατά 20% του ιδανικού ή δείκτης σωματικής μάζας (BMI, Body Mass Index) μεγαλύτερος από 30 kg/m². Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας της σύγχρονης εποχής στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση πολλών και σοβαρών συνοδών προβλημάτων και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο. Κλινικά σοβαρή ορίζεται η παχυσαρκία όταν ΒΜΙ>=40 ή ΒΜΙ>=35 με συνοδές της παχυσαρκίας νόσους. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η θνητότητα των ασθενών με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία είναι πολλαπλάσια των αντίστοιχης ηλικίας ασθενών με φυσιολογικό βάρος.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική θεραπευτική πρόταση με μακροπρόθεσμα ικανοποιητικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση ή ίαση των συνοδών της παχυσαρκίας νόσων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η όλο και αυξανόμενη εμπειρία οργανωμένων κέντρων στη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου οδηγεί σε βελτίωση των αποτελεσμάτων με μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία να αντιμετωπίζονται χειρουργικά.
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός και Ελλήνων παχύσαρκων που επιζητούν τη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου τους, οδήγησε και στη χώρα μας στη δημιουργία ειδικών μονάδων όπου εξειδικευμένοι συνάδελφοι εφαρμόζουν τη χειρουργική της παχυσαρκίας, με πολύ καλά αποτελέσματα, εφάμιλλα αντίστοιχων μεγάλων κέντρων του εξωτερικού. Αυτή την εμπειρία ελπίζουμε να παρουσιάσουμε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας που διοργανώνεται στην Πάτρα από 8 έως 10 Ιουνίου 2007, από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας. Συνάδελφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους για αυτό το σχετικά νέο πεδίο εφαρμοσμένης χειρουργικής και ιατρικής έρευνας. Ελπίζοντας ότι θα αντεπεξέλθουμε στις επιθυμίες και προσδοκίες όλων, σας προσκαλούμε στην Πάτρα για να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να καταθέσουμε απόψεις και να προβληματισθούμε γόνιμα για το παρόν και το μέλλον της Χειρουργικής της παχυσαρκίας στη Χώρα μας.

Καθηγητής Φώτης Καλφαρέντζος
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών